Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014

Άθροισμα γωνιών τριγώνου - Α' Γυμνασίου

Κάναμε μια σημαντική παράγραφο στην ύλη της γεωμετρίας της Α' γυμνασίου. Η παράγραφος αυτή είναι το "Άθροισμα των γωνιών τριγώνου- Ιδιότητες ισοσκελούς τριγώνου" που ακολουθεί στο σχολικό βιβλίο τις παράλληλες ευθείες που τέμνονται από τρίτη ευθεία και τα είδη τριγώνων.

Είναι σημαντική, γιατί το σχολικό βιβλίο παρουσιάζει στο σημείο αυτό, μια δραστηριότητα εισαγωγική για την μέτρηση γωνιών σε τρίγωνα και έχει αρκετές εφαρμογές λυμένες που θα μπορούσαν να αποτελούν ασκήσεις, παρουσιάζοντας ακόμη σαν εφαρμογή και την απόδειξη του αθροίσματος των γωνιών τριγώνου.
Επιπρόσθετα οι μαθητές αρχίζουν να μυούνται στην αποδεικτική διαδικασία. Μπορούν να κάνουν εικασίες και κατά κάποιο τρόπο να τις επιβεβαιώνουν ή να τις απορρίπτουν.Οι πολλές όμως εφαρμογές που περιέχουν και αλγεβρικά σύμβολα, εξισώσεις και ταυτόχρονα σχήματα, λαμβάνοντας υπόψιν την μη κατάλληλη προετοιμασία (α) σε υλικά γνώμονες-χάρακες-μοιρογνωμόνια και (β) στην καλλιέργεια της υπομονής και επιμονής λύσης ενός γεωμετρικού προβλήματος, καθιστούν την παράγραφο κατά την άποψή μου, δύσκολη διδακτικά και πρόκληση για τον διδάσκοντα.
Νομίζω, ότι είναι σημαντική παράγραφος και για τον επιπλέον λόγο επιλογής θέματος εξετάσεων αρκετών συναδέλφων στις τελικές εξετάσεις της αντίστοιχης τάξης.

Παρουσιάζω, ένα φύλλο εργασίας και προτείνω να  υλοποιηθεί σε μια διδακτική ώρα ενώ σε μια δεύτερη, μπορούν να γίνουν οι ασκήσεις της αντίστοιχης παραγράφου. Επίσης δίνω και τα αντίστοιχα αρχεία geogebra, από εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου