Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Ασφάλεια στο διαδίκτυο - Κρυπτογραφία και παιγνίδια

Με τους μαθητές μου της Α' Γυμνασίου εργαστήκαμε την χρονιά που διανύουμε σε ένα "δύσκολο" θέμα που αφορά την Κρυπτογραφία. Λέω ότι είναι δύσκολο μια και τα παιδιά δεν διδάσκονται θεωρία αριθμών (βασικό στοιχείο της Κρυπτογραφίας) ούτε καν στο Λύκειο.

Παρ'όλα αυτά θεωρώ ότι καταφέραμε να προσεγγίσουμε το θέμα, χρησιμοποιώντας δύο βασικά στοιχεία: Ιστορικά στοιχεία που αφορούν την Κρυπτογραφία αλλά πολύ περισσότερο παιγνίδια (από τα παίγνια) που έχουν να κάνουν με αριθμούς και με τα οποία κρατήθηκε το ενδιαφέρον των μαθητών μου.

Την εργασία αυτή την παρουσιάσαμε κατά την διάρκεια της 8ης Μαθηματικής εβδομάδας στην Θεσσαλονίκη (την 1η Απριλίου 2016) και στην Καστοριά (στις 17 Απριλίου 2016) μαζί με τους μαθητές. (Η παρουσίαση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο, όπως περιγράφω σε προηγούμενη ανάρτηση, ομιλιών, με γενικό τίτλο: "Ας μιλήσουμε για Μαθηματικά, ας μιλήσουμε για Πολιτισμό" μαζί με τον πολιτιστικό σύλλογο Καστοριάς "Αθανάσιος Χριστόπουλος").

Ελπίζω, να δώσει το ξεκίνημα αυτό, ώθηση για να προσεγγίσουμε το θέμα, πιθανόν, την επόμενη χρονιά με περισσότερα στοιχεία της Κρυπτογραφίας και φυσικά ελπίζουμε και άλλοι να χαρούν και να παίξουν με τα πολλά παιγνίδια που παραθέτουμε στο τελευταίο μέρος της παρουσίασης. Στην Θεσσαλονίκη είχαμε την χαρά να δούμε τους μαθητές από 2-3 Σχολεία να συμμετέχουν ενεργά και να χαίρονται το παιγνίδι!