Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

9η Μαθηματική εβδομάδα Θεσσαλονίκης- 3ο Γυμνάσιο Καστοριάς



Μαζί με τους μαθητές μας, του 3ου Γυμνασίου Καστοριάς συμμετείχαμε στην 9η Μαθηματική εβδομάδα, υλοποιώντας ένα εργαστήρι συμμετριών. Το εργαστήρι (που πραγματοποιήθηκε σε δυο ημέρες), περιελάμβανε αναλυτική παρουσίαση των 17 συμμετριών του επιπέδου μαζί με τις ονομασίες τους, τα 7 είδη συμμετριών διακοσμητικών ταινιών (frieze patterns) αλλά και θέματα και ονομασίες συμμετριών στον χώρο.

Δόθηκε η δυνατότητα σε πλήθος μαθητών απ΄όλη την Ελλάδα (περίπου 50 Σχολεία επισκέφθηκαν την Μαθηματική εβδομάδα), να περιεργαστούν σχήματα και στερεά (Πλατωνικά και Αρχιμήδεια στερεά, μπάλες, κοχύλια και πολλά άλλα αντικείμενα με συμμετρίες).

Έγινε περιγραφή και εξήγηση συμμετριών σε γνωστά έργα του Escher, σε αντικείμενα στην φύση και την αρχιτεκτονική.

Τέλος, δώσαμε την χαρά σε μαθητές άλλων Σχολείων, να συμμετάσχουν σε παιχνίδια συμμετριών και στρατηγικών νίκης.

Μαζί μας, βρέθηκε και τον ευχαριστούμε γι' αυτό, ο κύριος Μπαλόγλου Γιώργος, που μας μίλησε και περιέγραψε τις εμπειρίες του, αφού εκτός από το μάθημα συμμετρίας που δίδαξε πολλά χρόνια, είχε την τύχη και χαρά να δει από κοντά τον John Conway σε ομιλία τους για τις συμμετρίες!

Το εργαστήρι θα παρουσιαστεί σύντομα και στην Καστοριά, σε ημερίδα του Σχολείου μας, που θα ανακοινωθεί. Σε αυτό θα μπορέσουν να συμμετάσχουν περίπου ένα δίωρο, όσα Δημοτικά Σχολεία θελήσουν, μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος και σε ένα ξεχωριστό δίωρο μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.

Θέλουμε για άλλη μια φορά να εκφράσουμε στους μαθητές μας την χαρά μας και να τους δώσουμε πολλά, πολλά συγχαρητήρια!

Οι καθηγητές που τους συνόδευσαν: Ξανθά Κατερίνα, Ζυγούρης Κωνσταντίνος και Τσαμπαλάς Αλέξανδρος.

Ακολουθούν φωτογραφίες και ένα σύντομο βίντεο από την εργασία μας εκεί.

                       








Βίντεο ΕΔΩ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου